Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.



tirsdag 25. november 2014

Biscotti med tranebær, valnøtter og portvinskokte fiken.

Noen ganger er det hyggelig å bake noen kjeks istedenfor å kjøpe de ferdig i butikken. Og hjemmelaget er selvsagt alltid mye bedre, og det er alltid smart å ha litt snadder på lur i en kakeboks, eller på glass hvis noen plutselig skulle komme på en uventet snarvisitt. De kan også fint brukes som julegave til en som har alt .
Disse passer veldig godt til en god kopp kaffe, eller en kopp te.
Ingredienser:
  • 150 g smør
  • 150 g hvitt sukker
  • 150 g brunt sukker
  • 3 egg
  • 70 g tranebær
  • 80 g tørket fiken
  • 1/2 dl portvin/sherry/konjakk ( man byttes ut med vann el appelsinjuice)
  • 100 g valnøtter (hakkes i biter)
  • 6 dl mel
  • 2 ts bakepulver
  • 3 ts vaniljesukke
Rør smør og hvitt + brun sukker godt sammen. Har du ikke brunt sukker bruker du bare hvitt.
Mens dette rører koker du opp finhakket fiken sammen med 1/2 dl portvin. Kok til væsken har trukket inn , 1-2 min. Deretter kjøler du dette ned igjen.
Når fikenbitene er blitt kjølige tilsetter du alle ingrediensene i deigen og rører alt godt sammen.
Deigen er litt klissete så bruk litt godt med mel på benken når du tar deigen ut. Del deigen i 4 deler og trill de til tykke pølser med lengde som stekeplaten. Legg pølsene på bakebapir og deretter på stekebretter og press pølsene lett ned slik at de blir nesten flate.
Stek pølsene på 200 grader i 10 –12 min, deretter tar du brettet ut og skråskjærer pølsene slik at du får fine skiver. Skill skivene litt så ikke de ligger inntill hverandre og putt de deretter tilbake i ovnen hvor de steker i 6-7 min til på samme temperatur.
Kjeksen kjøles ned på rist på benken og oppbevares i en tett bok eller glass.
DSC_0001

mandag 24. november 2014

Solbærsyltetøy med stjerneanis

Solbær en et fantastisk bær, proppfullt av antioksydanter og c-vitaminer og en skikkelig god vitamin innsprøytning for de fleste når vinteren setter inn. Det er også lett å lage en liten vri på et solbærsyltetøy ved å tilsette litt ekstra smak. Denne gangen er det i form av stjerneanis og sherry, en kombinasjon som jeg liker godt. Syltetøyet passer godt til ost eller bare på en brødskive.
Oppskrift:
  • 1 kg solbær
  • ca 500 g sukker (smak deg frem, bruk evt litt mer hvis du har sure bær)
  • 2 stjerneanis
  • 1 dl sherry. (du kan også bruke vann eller appelsinjuice)
Legg solbær, stjerneanis og sherry i en kjele og la det gjerne stå 1-2 timer og bare safte seg.
Deretter koker du dette sakte og forsiktig og lar det småkoke i 15 – 20 min til bærene har saftet seg godt. Når du synes bærene har sluppen saften sin så tar du i sukker mens du smaker deg frem til mengden du trenger. Det er stor forskjell på sødmen i bær, så det er godt mulig at du trenger mer sukker. Jeg bruker nok muligens litt lite siden mine bær er en veldig søt sort.
Når du er fornøyd med smaken passer du på at du koker syltetøyet til alt sukkeret har løst seg opp, og til du synes det har fått en passe konsistens. Tilsett evt litt certo sammen med sukkeret hvis du synes syltetøyet blir for tynt.
Så helles syltetøyet over i steriliserte glass og lokkene settes på umiddelbart. Syltetøyet holder i åresvis på et kjølig sted.
DSC_0010

søndag 23. november 2014

Solbærcurd

Jeg er stadig på jakt etter ny inspirasjon for å bruke det man høster igjennom en sommer og høst, og idag kom jeg over en fantastisk oppskrift fra Hugh Fearnley-Whittingstall, mannen bak River Cottage. Dette ble en fantastisk nydelig curd som passer like godt i hjemmelagde makroner, som på en scones sammen med en deilig kopp med te. Ikke minst er det fantastiske julegaver til gode venner som har alt. Husk at holbarheten på en curd er 4 uker, og at den alltid må oppbevares i kjøleskapstemperatur.
Denne oppskriften blir 3 små glass, den kan fint dobles.
  • 250 g med rensede solbær
  • 0,5 dl sitronsaft fra en frisk sitron (ikke flaske)
  • 62 g usaltet smør
  • 225 g sukker
  • 2 egg ( 1 dl)
Fremgansmåte:
Ha solbærene og sitronsaften i en kjele, og la dette koke forsiktig opp. Dette skal småputre til solbærene har saftet seg ut ( ca 5-10 min)
Deretter presses massen igjennom en sikt . Press det godt igjennom så du får med deg all væsken.
Finn så frem en ildfast bolle som passer i en kjele, og gjør istand til vannbad. Massen + smør og sukker puttes i bollen, deretter settes bollen i kjelen som du har kokende vann i . Sett dette over kokeplaten.
La så sukker og smør løse seg godt opp i massen mens du rører. Deretter tar du massen av platen og lar det kjøle seg ned til omtrent fingervarme. Imellomtiden pisker du to egg godt og sikter de igjennom en sil .
Når massen så er fingervarm tilsetter du eggene mens du pisker alt godt sammen, så trekkes dette dette tilbake til platen igjen.
Rør helt til dette tykner, og det kan ta ca 10-20 min. Pass på at massen ikke blir altfor varm , da kan eggene klumpe seg og curden blir i verste fall ødelagt.
Når curden blir omtrent som en tykk vaniljesaus har du rette konsistensen. Da putter du dette i steriliserte glass , og skrur på lokkene.
Curd må oppbevares i kjølig, og holder i 4 uker.
Lykke til.
DSC_0003