Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.mandag 27. juli 2015

Mjødurtsukker

Mjødurt finnes det masse av på denne årstiden, den står og dufter nydelig overalt og bare ber om å bli brukt.  Du kan lese mer om dens egenskaper og se hvordan planten ser ut på Urtekildens fantastiske sider, ta en titt på denne linken Urtekilden .
Men jeg har altså prøvd meg på å lage mjødurtsukker. Denne kan gjøres på flere måter, men måten jeg bruker synes jeg gir mest smak.
Jeg plukker en passe bukett med blomster, og jeg bruker bare blomstene, ikke blader eller de stilker. Dette blander jeg med mellom 5 – 10 dl sukker, alt avhengi av hvor mye blomster jeg har plukket og hvor mye smak jeg ønsker sukkeret skal ha.
Dette går litt på slump og smak så prøv deg frem. Hvis du vil ha et sukker som ikke smaker så mye mjødurt bruker du mindre, og mer hvis du ønsker kraftig smak.
Deretter kjører jeg blomstene og sukkeret til det får blandet seg godt i foodprosessoren, og smører det ut på et bakepapir. Så tørkes det i  urtetørker på 45 grader. Du kan også bruke varmluftovn på 40-50 grader.
Sukkeret er tørt iløpet av 6 – 12 timer ca.
Samme fremgangsmåte bruker jeg på roseblader, duftpelargoniumblader, sitronmelisse osv. Bare fantasien setter grenser her, du kan også blande urter, hvis du vil.
Mjødurtsukkeret lukter nesten som mandeldråper og kan fint bruker i kaker og desserter. Eller som en piff i en te. Ikke minst er det en morsom gave til de som liker mat og smaker .
mjødurt

1 kommentar:

  1. Så hyggelig å ramle innom denne bloggen! Skulle bare google litt på " urtetørker" og så havnet jeg her.
    Du ble straks lagt til som den andre av to blogger jeg bryr meg om å følge. :)

    SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)