Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.



onsdag 15. mai 2013

Ramsløk (allium ursinum)

Ramsløk blir ofte kalt Nordens hvitløk, dette fordi den lukter og smaker omtrent som hvitløk. Planten vokser fra Oslo til Trondheim og trives på fuktige, steinede steder i løvskog og under fjell.
Ramsløkbladene er mye lik liljekonvall og man skal være forsiktig så man ikke tar feil. Men hvis man bryter av et blad og lukter på det, vil man med en gang kjenne løklukten, og det er det beste kjennetegnet på at det er ramsløk man har funnet.
Videre så er liljekonvallbladene stivere, blankere og har en rødfarge nær roten. Liljekonvallblad dufter heller ikke løk.
Hvis ramsløken blomstrer tar man ikke feil av planten. Den får hvite små løkblomster som lukter intenst løk.
Er man så heldig og oppdage en ramsløk koloni kan man bare merke den på kartet sitt, da har man et sted man kan høste løk hvert år. Men det er viktig å vite at sesongen er kort, april/mai vanligvis. For når planten er ferdigblomstret så visner hele planten ned og blir borte frem til neste år.
Ramsløk har vært brukt siden oldtiden som et blodrensende middel, som et forebyggende middel mot infeksjoner og mot mage/tarm problemer. Den har også en hjertebeskyttende virkning. Og virker senkende både på kolesterol og blodtrykk. Den virker godt på blodsirkulasjonen som igjen vil virke godt inn på både synet og hukommelsen.’
Ramsløk er nydelig i mat og kan brukes på mange forskjellige måter. Den kan lages til pure, pesto, tørkes og tilsettes i smør, sauser og ellers brukes i retter man ville ha brukt løk/hvitløk. Den har en mildere smak som gjør at mange som ikke liker hvitløk, faktisk liker ramsløk
Jeg har funnet mitt lille ramsløkparadis, og lykken er å kunne plukke med seg denne skatten hjem for å foredle den som best man kan. Etter hvert vil det komme noen oppskrifter på hva jeg har brukt min ramsløk til.
CIMG4296







10 kommentarer:

  1. Jeg har prøvd å så ramsløk i hagen, men har ikke lyktes med det... Fikk ikke mindre lyst på ramsløk nå. Vet du noen steder den finnes i Trondheim? Ha en super kveld=) Vibeke

    SvarSlett
  2. Heisann Vibeke.
    Skulle gjerne ha hjulpet deg, men Trondheim er jeg ukjent med ang ramsløk. Men jeg vil anbefale deg å høre med ditt lokale hagelag og evt sopp og nyttevekstforeningen. Lykke til i jakten, håper du finner ditt ramsløk sted :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tuuusen takk=) Googlet i går, og fant ut at de har ramsløkturer! Ble dessverre for sen denne gangen, men neste år er jeg med=) Vibeke

      Slett
  3. fikk heller ikke ut noen planter fra frø. Håper at noen hagesentre selger de etter hvert som planter.

    SvarSlett
    Svar
    1. Marco, jeg vet ihvertfall at Botanisk hage sitt vårtreff pleier å ha småplanter av ramsløk (hvis du bor rundt Oslo-område)

      Slett
  4. sår en Ramsløk skal den stratifieres eller hva det heter, dvs. den såes, så spireprosessen kommer igang, så må den i kjøleskap / stå kalt en god stund, for så å såes ut. Har lite hatt lite hell med den her i gården.
    har heller ikke funnet den i område jeg bor. (vestfold)
    Vet at den gror i løvskog på Fosen, tror ikke jeg har sett den på andre siden av trondheimsfjorden, eller i Tr. heim.

    SvarSlett
  5. Ta en titt på denne linken så ser du iallefall ett sted i Vestfold hvor det vokser Ramsløk ;) http://tabeinafatt.origo.no/-/bulletin/show/73850_toensberg-toenne-paa-oesteroeya

    SvarSlett
  6. Ramsløk har jeg tenkt jeg skulle få meg. Kult med norsk hvitløk! Tusen takk for hilsen hos meg!

    SvarSlett
  7. Takk for hilsen! Da vet jeg det finnes her i Vestfold og, ikke bare på fosen halvøya utenfor Trondheim!!

    SvarSlett
  8. hei , har en liten kolonihage i Syd - Sverige ---der har det dukket opp løkplanter, minner om ramsløk men blomstene er gule ikke hvite --- det lukter nydelig løk ---kan Ramsløk også være gule ? ---bruke av planten ; er det blomst , blad eller løken i jorda ?
    takk for svar
    hilsen Liv

    SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)