Oppskrifter jeg har fulgt er som følger:
Gul chili etter smak. Jeg har brukt 5-7 gule Aji habanero evt Toftegaardens citronchili i min oppskrift. De har jeg i mitt drivhus. Hvis du ikke dyrker gul chili kan du fint bruke gul habanero som du får kjøpt på butikken.
500 g gul paprika
200 g ingefær
Revet skall og saft av 1/2 sitron og 1/2 appelsin
1 1/2 kg råsukker (evt vanlig sukker) Jeg bruker litt mindre sukker (ca 1,2 kg) , smak deg frem til hva som passer din gane.
7 1/2 dl eplesidereddik.
Chili og paprika renses for frø og frøstoler, og hakkes grovt. Ingefær skrelles og hakkes også grovt. Kjør deretter alt sammen i en foodprosessor i puljer så det blir en mer finkornet masse. Viktig, det skal ikke blir helt pure. Må være litt biter.
Deretter river man skallet av sitron og appelsin, dette gjemmes helt til slutt. Press også saften ut av fruktene.
Ha så i eddikken og sukkeret i en kjele, tilsette chili, ingefær, paprika og saften av appelsin og sitron i kjelene og kok opp. Smak deg frem om du ønsker mer chili i marmeladen. Den kan være lurt og ikke putte all chilien i før du har smakt deg frem. Bedre å tilsette hvis du synes den skal være sterkere. Smaken er som kjent forskjellig, men husk at marmeladen skal ha litt “sting”
Kok blandingen i ca 10 min, da putter du i certo etter anvisning på pk. Gjem også litt sukker til å blanden i den (1 dl omtrent)
Kok deretter i 1 min, og ta marmeladetesten. (tallerken i kjøleskap med litt marmelade på. Er den passe stiv etter 2-3 min, er marmeladen klar. Hvis ikke koker du litt til, evt ta i litt mere certo.
Når du er fornøyd med tykkelsen, har du i det revene skallet av appelsin og sitron og rører dette godt i.
La marmelade stå i ca 5 min så den får kjølt seg litt ned (så ikke alt av biter ramler til bunns i marmeladen) så heller du marmeladen opp i rene, varme glass og setter på lokket.
Vips har du velsmakende chilimarmelade til bruk til kjøttretter, ost, som glace ect. Bare fantasien setter grenser her.
Vel bekommen.
Denne så spennende ut, men jeg lurer på hvor mange gram chili du bruker? Jeg har Capsicum chinense 'White Habanero' som er veldig små, men sterke 300 000 SHU. Liker det strekt, men det er jo kanskje andre som skal smake også :-)
SvarSlettJeg bruker å rett og slett smake meg litt frem. Det er så stor forskjell på styrken på chili, at jeg har funnet ut at det nesten er en bedre fremgangsmåte. White habanero er en skikkelig sterking så ikke ha for mye oppi med en gang ;)
Slett