Jeg prøver stadig å finne nye måter å bruke opp huset epler på, og eplesmør er en av mine favoritter. Smaken er fyldig og rik, siden denne mosen kokes vel og lenge med godt krydder og smakfullt sukker og sirup. Denne passer like godt på en brødskive, på iskrem eller til tilslørte bondepiker f.eks. Og ikke minst er det en hyggelig gave å gi bort.
Veldig enkelt å lage også, men man må bare ha noen timer til å koke massen.
Oppskriften går slik:
1,5 kg epler
2 dl vann eller eplejuice (usukret)
1 dl lønnesirup (dette kan sløyfes, da tar du bare litt ekstra brunt sukker i istedenfor)
2 dl brunt sukker, eller råsukker
1 kanelstang
1/2 vaniljestang (rens ut frøene og la stangen koke med)
en liten klype salt
atamon
Skrell eplene og del de grovt i biter. Puttes i en stor kjele og tilsett deretter vann eller eplejuice + sirup, sukker og krydder. Kok opp, og la det deretter koke i 2-3 timer på svak varme. På slutten av koketiden smaker du den til om du ønsker mer brunt sukker eller evt kanel. Da kan du tilsette litt malt kanel for å få mer intens kanelsmak.
Når massen er ferdigkokt og du er fornøyd med smaken, tar du kjelen av planten og tilsetter 1-2 ts atamon (flytende) for holdbarheten sin skyld. Og deretter bruker du stavmikseren til massen har fått en konsistens som flytende tykt smør, altså klumpefri.
Helles direkte på atamonskylte glass og skru lokket på med en gang.
Holder i kjøleskap (kald kjeller) i 6-12 mnd, og kan evt fryses hvis man heller ønsker det.
Høres veldig godt ut! Kanskje jeg prøver meg på dette i høst?
SvarSlettEpler er jo godt til så mye.
Ha en fin høstdag! :)
Flott oppskrift, bortsett fra atamon. Leser at det kan gi adhd og andre plager. Generelt -kunstige midler som virker mot mikrobakterier og sopp, er vel ikke nødvendigvis bra for fordøyelsesystemet og imunforsvaret som består avnettopp disse ting.
SvarSlettBemerker også at du ikke har skrevet atamon i innholdsfortegnelsen på etiketten...
Øystein