Dette ble resultatet av mye lesing av oppskrifter og prøving og smaking for å finne sammensetningen som passet min gane.
1/2 dl olje (raps el solsikke)
1 1/2 kg tomater (renset for frø og mesteparte av skallet)
6 syrlige epler (grovt hakket)
500 g løk (grovt hakket)
ca 1-3 ts revet/(finhakket) ingefær
3-4 chili med god styrke (finhakket) Jeg brukte Bulgarian carrot
2 glass tomatpure` (400 g tilsammen)
4-6 ts worchestersaus
6 hvitløksfedd (finhakket)
3-5 ts salt (smak deg litt frem)
200 g råsukker (smak deg frem til den sødmen du liker)
ca 2 dl balsamicoedikk (smak deg frem til den balansen du liker) Du kan også bruke eplesidereddik.
3-4 ts atamon (flytende) Skal i etter at ketchupen er ferdigkokt.
Begynn med å ha litt olje i en stor gryte og fres chili, ingefær og chili for å få en god smak på oljen. Deretter putter du løken i og freser alt sammen til løken blir fin og blank. Pass på at det ikke svir seg.
Når dette er gjort har du i tomater, epler, sukker,salt, worchestersaus, balsamicoeddik og tomatpure`og lar dette putre på svak varme i 2-3 timer. Pass på at det ikke svir seg, og rør en gang imellom. Når det nærmer seg slutten av koketiden starter du å smake deg til. Tilsett mer sukker hvis den mangler sødme, eddik hvis den mangler syre, evt salt og worchestersaus. Det viktigste er at du finner en smak som du liker. Du kan godt bruke krydder i også f.eks fennikel, estragon, timian. Og hvis du liker den ekstra sterk kan du tilsette tabasco. Dijonsennep er det også mange som liker i. Da bruker du 1-4 ts til denne oppskriften.
Når smaken er slik du ønsker er det bare å bruke stavmikseren til den har konsistensen til ketchup, og husk nå på å tilsette 3-4 ts atamon for holdbarheten sin skyld.
Nå gjenstår det bare å helle ketchupen over på f.eks store rene og atamonskylte norgesglass, eller på flasker. Og vips har du verdens beste ketchup.
Holbarheten er fra 6-12 mnd i kjøleskap eller i kald kjeller. Du kan også fryse ketchupen hvis du heller ønsker det.
Mmmmm, denne må også prøves.
SvarSlett