Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.torsdag 3. september 2015

Gammeldags plommesyltetøy

Ingenting er så godt som søte og saftige plommer, men som så mye annet så holder det dårlig etter at det er plukket fra treet . Så da det gjelder det å lage litt syltetøy ut av de mengdene man kan høste fra hagenDSC_0028
Jeg synes ofte plommesyltetøy kan bli noe tyntflytende og man ender opp med å ha masse certo i for å få tykkelse og konsistens på syltetøyet. Så derfor var jeg lykkelig da jeg fikk denne oppskriften fra et gammelt familiemedlem for mange år siden . Oppskriften skal være fra den gamle Husmorskolen på Stabekk i Bærum, og den ble laget der i mange år.
Dette trenger du:
 • 1 kg plommer (spiller ingen rolle hva slags sort det er)
 • 2 1/2 dl vann
 • 1/2 kg sukker
Først må alle plommenesteinene fjernes , bruk gjerne latexhansker for plommer gir deg lite lekker farge på fingrene. Steinene tar du vare på.
DSC_0026
Kok opp vann og sukker til dette løser seg opp. Jeg kan nok bruke noe mindre sukker hvis plommene er veldig søte. Når vannet koker og sukkeret er løst opp tilsetter du de steinfrie plommene og koker opp masse på nytt. Nå skal dette bare småkoke i 8-10 min, så trekker du kjelen av platen .
Plommesteinene knuser du, deretter legger du de knuste steinene i et sylteklede eller et rent oppvaskhåndkle som du kan ofre.  Knyt det sammen med hyssing, og legg klede med steinene ned i gryten.
Alt dette skal nå stå i 12 – 16 timer og bare trekke smak.
Nå det er trukket ferdig, tar du alle plommene ut med en hullsleiv og legger de i en bolle. Det gjør ingenting om det er litt saft med plommene.
Så skal saften kokes inn, husk at posen med steinene godt kan være med på dette også, det blir bare god smak .  Hvis du lager en stor posjon (6-7 kg), som jeg ofte gjør, tar dette mange timer. Hvis du lager bare 1 kg går det raskere.  Saften skal kokes i en kjele uten lokk til den omtrent blir så tykk som varm sirup. 
DSC_0030
Når du er fornøyd med sirupen tar du alle plommene tilbake i gryten,  blander de godt med sirupen og gir det er rakst oppkok.
DSC_0035
Deretter helles dette over på rene, varme glass som du har skyllet med atamon. Skru på lokket med en gang.
Og vips har du er mørkt , tykt og ikke minst utrolig godt plommesyltetøy som passer både til osten og på brødet.
Dette syltetøyet tar litt tid, men det er absolutt verd det. Her i huset er det nesten blitt avhengighetsskapende. Og av alle de syltetøy og marmelader jeg lager er det dette jeg veldig sjelden gir bort i gaver. Det sier noe om hvor godt det er, man vil nemlig ha alt selv.
DSC_0040

4 kommentarer:

 1. Åhhh, tusen takk for oppskrifta :) dette skal prøves.

  SvarSlett
 2. Hvilken funksjon har de knuste steinene?

  SvarSlett
 3. Hvis du ikke setter på sterk varme med det samme, men lar plommene safte seg med sukkeret, behøver du ikke tilsette vann i det hele tatt.

  SvarSlett
 4. Jeg lagde dette i fjor. Det er fantastisk godt. Alle vil ha det så nå går jeg i gang igjen. med ca 18kg viktoriaplommer skulle det bli nok.:-)Takk for at du deler denne fantastiske oppskriften.
  Hilsen Kathy i Lier

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)