Jeg synes ofte plommesyltetøy kan bli noe tyntflytende og man ender opp med å ha masse certo i for å få tykkelse og konsistens på syltetøyet. Så derfor var jeg lykkelig da jeg fikk denne oppskriften fra et gammelt familiemedlem for mange år siden . Oppskriften skal være fra den gamle Husmorskolen på Stabekk i Bærum, og den ble laget der i mange år.
Dette trenger du:
- 1 kg plommer (spiller ingen rolle hva slags sort det er)
- 2 1/2 dl vann
- 1/2 kg sukker
Kok opp vann og sukker til dette løser seg opp. Jeg kan nok bruke noe mindre sukker hvis plommene er veldig søte. Når vannet koker og sukkeret er løst opp tilsetter du de steinfrie plommene og koker opp masse på nytt. Nå skal dette bare småkoke i 8-10 min, så trekker du kjelen av platen .
Plommesteinene knuser du, deretter legger du de knuste steinene i et sylteklede eller et rent oppvaskhåndkle som du kan ofre. Knyt det sammen med hyssing, og legg klede med steinene ned i gryten.
Alt dette skal nå stå i 12 – 16 timer og bare trekke smak.
Nå det er trukket ferdig, tar du alle plommene ut med en hullsleiv og legger de i en bolle. Det gjør ingenting om det er litt saft med plommene.
Så skal saften kokes inn, husk at posen med steinene godt kan være med på dette også, det blir bare god smak . Hvis du lager en stor posjon (6-7 kg), som jeg ofte gjør, tar dette mange timer. Hvis du lager bare 1 kg går det raskere. Saften skal kokes i en kjele uten lokk til den omtrent blir så tykk som varm sirup.
Når du er fornøyd med sirupen tar du alle plommene tilbake i gryten, blander de godt med sirupen og gir det er rakst oppkok.
Deretter helles dette over på rene, varme glass som du har skyllet med atamon. Skru på lokket med en gang.
Og vips har du er mørkt , tykt og ikke minst utrolig godt plommesyltetøy som passer både til osten og på brødet.
Dette syltetøyet tar litt tid, men det er absolutt verd det. Her i huset er det nesten blitt avhengighetsskapende. Og av alle de syltetøy og marmelader jeg lager er det dette jeg veldig sjelden gir bort i gaver. Det sier noe om hvor godt det er, man vil nemlig ha alt selv.
Åhhh, tusen takk for oppskrifta :) dette skal prøves.
SvarSlettHvilken funksjon har de knuste steinene?
SvarSlettHvis du ikke setter på sterk varme med det samme, men lar plommene safte seg med sukkeret, behøver du ikke tilsette vann i det hele tatt.
SvarSlettJeg lagde dette i fjor. Det er fantastisk godt. Alle vil ha det så nå går jeg i gang igjen. med ca 18kg viktoriaplommer skulle det bli nok.:-)Takk for at du deler denne fantastiske oppskriften.
SvarSlettHilsen Kathy i Lier
Ser ut som en spennende oppskrift, men jeg ville droppet steinene. Den mandelaktige lukten du kjenner npr du knuser steinene skyldes at de inneholder cyanid/blåsyre. Dosen er neppe dødelig, men det er nok ikke direkte sunt.
SvarSlett