Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.



lørdag 12. september 2015

Nedlagte blomkarsefrø i eddik.

Har man blomkarse i hagen , ja så setter de frø. Og disse frøene blir faktisk nydelige kapers, den nordiske versjonen av kapers. Jeg synes sogar de smaker bedre enn vanlig kapers, sterke med et skikkelig snert av peppersmak. Nydelig i potetsalat, i en vanlig salat eller andre steder du ville ha brukt kapers.

DSC_0004

Fremgangsmåten er enkel.

Plukk sammen alle de frøene du finner, det er viktig at frøene er grønne, størrelse spiller ingen rolle. Plukk både små og store.

Deretter lager du en saltlake av 4,5 dl kaldt vann og 50 g med vanlig salt. Rør til saltet løses opp og hell det deretter over frøene. Jeg bruker et stort norgesglass til dette. Sett glasset med saltlaken og blomkarsefrøene i kjøleskapet og la det stå i 24 timer .

Etter 24 timer tar du glasset ut og heller frøene ut i en sil, skyll de godt under kaldt vann.

Putt frøene på små glass, også lager du en god kryddereddik.

Jeg har brukt 3 dl eplesidereddik, 1 laubærblad, 1 knust hvitløksfedd, 4 hele pepper,  1 ts sennepsfrø og 1 nellikspiker + 2 ss sukker. Her kan du fint velge både eddik og krydder selv. Du kan godt bruke en hjemmelaget eddik av blomster eller bær, eller en hvitvinseddik. Du kan også bruke helt vanlig 5 % eddik.

Kok opp eddiken og krydderet og la det trekke i 10 min (under lokk) , deretter siler du krydderet vekk.

Hell den varme eddiken over blomkarsefrøene, og skru lokket på glasset.  Dette skal nå stå i minst 3 uker, da har du fine spicy nordiske kapers, klare til gode smaksopplevelser. 

IMG_20150912_162350

Lykke til.

3 kommentarer:

 1. Hei!
  Dette skal jeg prøve. Er veldig glad i kapers og hvis dette er bedre, må det jo, prøves. Anne

  SvarSlett
 2. Skal tro om denne fremgangsmåten passer med ramsløk-frøanlegg også?
  Tanker omkring det?

  SvarSlett
 3. Hei! Disse nordiske kapersene ble veldig populær hos oss. Mye bedre enn vanlig kapers! Særlig denne oppskriften her. 👍🏵️

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)