Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.tirsdag 9. april 2013

Sunne snurrer.

Snurrer er vel noe de fleste av oss forbinder med søt gjærbakst med sukker, smør og kanel. Men snurrer kan man lage i alle varianter , og de kan fylles med akkurat det hjerte begjærer. Disse snurrene ble laget i min bakebolle idag.
Jeg starter med en vanlig gjærdeig, og den lager du så grov eller fin som du ønsker.
Jeg lager den ofte med malte solsikkekjerner, malte sesamfrø, litt finmalt hvete og resten vanlig fint hvetemel. Væskemengden er ca 8 dl, og jeg bruker lunkent vann med litt sirup og olje i. + 1 pose tørrgjær.
Lag deigen på vanlig måte og sett den til heving, ca 1 time. Deretter hvelver du deigen  ut på bakebordet og elter den til den bli smidig. Jeg bruker ofte å lage deigen ganske klissete til første heving, og knar heller inn litt mel når jeg baker deigen ut på bakebordet.
Deretter tar jeg en passe deigklump og kjevler ut til et avlangt rektangel. Så komme det som er gøy, nemlig fyllet . Som sagt kan man fylle med det man liker, men mine snurrer er fylt med pesto som jeg kar smurt utover hele leiven, bortsett fra en stripe øverst som jeg lar vært uten. Så drysser jeg på, fetaost, chevre`, mozarella og soltørkede tomater som jeg har latt ligge litt i lunket vann til de er myke og fine.
Smør så litt lunket vann øverst på leiven, der du ikke smurte pesto, og rull leiven sammen. Delen du har smurt med vann vil fungrere som et lim slik at pølsa holder seg sammen. Deretter tar man bare en kniv, gjerne med litt olje på, og skjærer fine stykker av pølsa, ca 2 cm tykke, og legger de  på et stekebrett.
Nå skal snurrene heves i 30 –45 min, på et lunt sted. Så bærer er det inn i ovnen på 200 – 220 grader i 12 – 17 min, alt avhengi av ovnen din. Snurrene er ferdige når de er blitt gyllene på toppen og i bunnen.
Avkjøles deretter på en rist
DSC_0004
Disse er supre til matpakken, middag eller som en liten go`bit. Og fyllet kan varieres i det uendelige.

2 kommentarer:

 1. Mmmmm dette hørtes veldig godt ut. :)

  SvarSlett
 2. Hei!

  Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og blogger.

  Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på Matbloggtoppen her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

  Hvis du ønsker å legge din blogg til listen og få resept indeksert på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Forhåpentligvis vil din egen blogg også være opp i toppen!

  Varme hilsen,

  Elin
  Alleoppskrifter
  http://www.alleoppskrifter.no/

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)