Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.



lørdag 9. august 2014

Tomatpùre.

For de som dyrker tomater om sommeren har det lett for å hope seg opp , og det er ikke alltid like lett å spise eller gi bort alt. Da kan det være greit å kunne lage noe til vinteren , og denne tomatpùreen kan brukes som smakstilsettninger til supper, gryter eller som dipp til pølser og hamburgere. Smaken er kraftig og god.
Jeg har brukt.
  • 1 kg tomater uten skall elller frø
  • 1 ss rapsolje
  • 1 håndfull basilikum, grovt hakket.
  • 2 kvister timian, kun bladene
  • 3 opphakkede hvitløksfedd
  • 2 laubærblader
  • 5 g salt
  • 10 g sukker
  • 1 dl balsamico eddik
  • 1,5 dl eplesidereddik.
  • 5-6 dråper tabasco
  • 1/2 – 1 dl sherry/portvin (kan droppes)
  • 1 ss honning.
Ha tomatene i en romslig kjele , deretter tilsetter du alle de andre ingrediensene. Kok opp og skrur så ned varmen og la det småkoke på lav varme i ca 45 min.
Etter 45 min bruker du stavmikser og mikser det hele til en purè. Nå skal purèen fortsette å småkoke på svak varme til den har blitt tykk som en grøt. Dette tar omtrent 30 – 60 min.
Smak til underveis og tilsett litt mer sukker eller tabasco hvis du ønsker det søtere eller sterkere.
Jeg oppbevarer dette i små zip-lock poser i fryseren, men det kan også oppbevares i glass i kjøleskapet i 1-2 uker. I fryseren holder det i ca 12 mnd.
Velbekommen.
IMG_20140809_1500062014-08-09%252020.21.27

2 kommentarer:

  1. Skal prøves ;) og takk for alle herlige oppskrifter.

    SvarSlett
  2. Ser veldig spennende ut! :)
    Ift eplecidereddik: 1,5 ts / ss eller dl?

    SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)