Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.tirsdag 9. september 2014

Ketchup

Ketchup er noe jeg aldri har våget meg på. Jeg har alltid tenkt at er vanskelig å finne den riktige syre/sødmebalansen. Ergo var jeg noe skeptisk når jeg gikk igang med å prøve meg frem til en oppskrift som kunne være god. Men med et drivhus som bugner av tomater om dagen, så da var det bare å brette opp ermene og sette igang. Konklusjonen ble at dette var ingenting og grue seg til, det var superenkelt og dessuten må jeg bare innrømme at kjøpeketchup blir aldri særlig godt igjen etter denne oppdagelsen.
Dette ble resultatet av mye lesing av oppskrifter og prøving og smaking for å finne sammensetningen som passet min gane.
1/2 dl olje (raps el solsikke)
1 1/2 kg tomater (renset for frø og mesteparte av skallet)
6 syrlige epler (grovt hakket)
500 g løk (grovt hakket)
ca 1-3 ts revet/(finhakket) ingefær
3-4 chili med god styrke (finhakket) Jeg brukte Bulgarian carrot
2 glass tomatpure` (400 g tilsammen)
4-6 ts worchestersaus
6 hvitløksfedd (finhakket)
3-5 ts salt (smak deg litt frem)
200 g råsukker (smak deg frem til den sødmen du liker)
ca 2 dl balsamicoedikk (smak deg frem til den balansen du liker) Du kan også bruke eplesidereddik.
3-4 ts atamon (flytende) Skal i etter at ketchupen er ferdigkokt.
Begynn med å ha litt olje i en stor gryte og fres chili, ingefær og chili for å få en god smak på oljen. Deretter putter du løken i og freser alt sammen til løken  blir fin og blank. Pass på at det ikke svir seg.
Når dette er gjort har du i tomater, epler, sukker,salt, worchestersaus,  balsamicoeddik og tomatpure`og lar dette putre på svak varme i 2-3 timer. Pass på at det ikke svir seg, og rør en gang imellom. Når det nærmer seg slutten av koketiden starter du å smake deg til. Tilsett mer sukker hvis den mangler sødme, eddik hvis den mangler syre, evt salt og worchestersaus. Det viktigste er at du finner en smak som du liker. Du kan godt bruke krydder i også f.eks fennikel, estragon, timian. Og hvis du liker den ekstra sterk kan du tilsette tabasco. Dijonsennep er det også mange som liker i. Da bruker du 1-4 ts til denne oppskriften.
Når smaken er slik du ønsker er det bare å bruke stavmikseren til den har konsistensen til ketchup, og husk nå på å tilsette 3-4 ts atamon for holdbarheten sin skyld.
Nå gjenstår det bare å helle ketchupen over på f.eks store rene og atamonskylte norgesglass, eller på flasker. Og vips har du verdens beste ketchup.
Holbarheten er fra 6-12 mnd i kjøleskap eller i kald kjeller. Du kan også fryse ketchupen hvis du heller ønsker det.
DSC_0017

1 kommentar:

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)