Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.søndag 29. september 2013

Tytterbærgele med chili

Tytterbærsesongen er alltid en fin tid. Høsten viser seg med de vakreste farger, og man kan rusle i skogen og bare nyte synet samtidig som man kan bedrive litt matauk.
Her har jeg smakt meg frem til en tyttebærgele som jeg har smaksatt med chili. Det ble en gele med syre slik tyttebær skal ha, men med en skikkelig liten sterk snert som gir et piff til geleen. Jeg synes det ble godt.
Oppskriften er som følger:
  • Lag tyttebærsaft av den mengden tyttebær du har. Jeg bruker saftkoker, hvis ikke bruker du sylteklede.
  • ca 700 g sukker pr liter saft. Også en smaksak, men husk at du trenge endel sukker for å få det stivt.
  • 2- 5 chili, litt avhengi av styrke og ikke minst hvor sterkt du vil ha det.
  • Certo (grønn pose) følg anvisninger på pakken. Jeg prøver meg litt frem til jeg ser at geleen er blitt stiv.
Lag tyttebærsaft (uten sukker) og mål opp hvor mange liter du har laget. Regn deretter ut sukkermengden.
Jeg brukte 3-4 sterke chili (Rooster spur) på 2 l saft. Fjern frøstolene og frøene og finhakk chilien- Deretter puttes den i saften. Kok den ferdigsilende saften sammen med chilien i ca 5 min, da kan du smake å se om det er sterkt nok. Hvis du er usikker på hvor sterkt du ønsker geleen så er det bedre å begynne med færre chili og smake deg fremover. Istedenfor å lage noe som blir for sterkt for din gane. Når du er fornøyd med styrken så tilsetter du sukker og certo, og koker til den er passe stiv til geleprøven.

Det er viktig at ikke  geleen koker for lenge, da kan den bli seig og nesten ende opp som sirup. Så får du ikke gele stiv iløpet av 5 – 6 min så tilsett litt mere certo.
Helles deretter over på rene glass, og jeg skrur lokket på med en gang.
Der er det også delte meninger, noen skrur på lokket når geleen har blitt kald.
Gjør det du mener er best.
DSC_0003

1 kommentar:

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)