Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.fredag 6. september 2013

Tyttebærgele med vaniljestang

Jeg synes det er gøy å prøve noe nytt, og istedenfor og bare fryse ned tyttebær for røring senere ville jeg prøve å lage noen gelevarianter av de.
Dette er en med vaniljesmak. Vanilje passer godt sammen med tyttebær, og får det til å bli et litt mere syltetøy/gele man kan bruke på brøskiva, og ikke fullt så mye et middagssyltetøy.
Oppskriften er som følger
 • Lag tyttebærsaft av den mengden tyttebær du har. Jeg bruker saftkoker, hvis ikke bruker du sylteklede.
 • ca 700 g sukker pr liter saft. Også en smaksak, men husk at du trenge endel sukker for å få det stivt.
 • vaniljestang
 • Certo (grønn pose) følg anvisninger på pakken. Jeg prøver meg litt frem til jeg ser at geleen er blitt stiv.
Lag tyttebærsaft (uten sukker) og mål opp hvor mange liter du har laget. Regn deretter ut sukkermengden.
Jeg brukte 1 vaniljestang på 2.5 l saft, til 1 l saft ville jeg har brukt ca 1/2 stang. Splitt stangen og skrap ut frøene som tilsettes saften, og la selve stangen også koke med. Stangen må selvsagt fjernes før du har det over på glass.
Kok den ferdigsilende saften sammen med vaniljestangen i ca 5 min, så tilsetter du sukker og certo. Kokes til den er passe stiv til geleprøven.
Det er viktig at ikke  geleen koker for lenge, da kan den bli seig og nesten ende opp som sirup. Så får du ikke gele stiv iløpet av 5 – 6 min så tilsett litt mere certo.
Helles deretter over på rene glass, og jeg skrur lokket på med en gang.
Der er det også delte meninger, noen skrur på lokket når geleen har blitt kald. Gjør det du mener er best.
DSC_0125

3 kommentarer:

 1. Wow, dette skal prøves. Takk for all inspirasjon du gir meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Turid. Så hyggelig å få slike tilbakemeldinger. Kos deg på kjøkkenet og lykke til med laging av gele :D

   Slett
 2. Hej Elisabeth. Hvor skønt jeg har fundet dine blogs. Så mange tomater du har. Og megen dejlig inspiration her på Mat og Plantegleder.

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)