Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.mandag 15. desember 2014

Danske honningpepperkaker

For 30 år siden leste jeg en oppskrift i bladet Det nye hvor jeg fant nettopp denne oppskriften. Den ganger husker jeg det var pyntingen av de som fanget min oppmerksomhet. De var pyntet i glade glasurfarger med masse av flott pynt som jeg ikke hadde sett i Norge enda. Uansett så trigget det min nysgjerrighet til å prøve å lage kakene, og fra den gang har disse blitt bakt hver eneste jul.
Smaken er mye bedre enn vanlige pepperkaker, synes jeg. Og jeg har enda ikke møtt noen som ikke har likt de. Deigen er også lett å kjevle og lett å stikke ut, og kakene holder fasongen etter steking, ei heller hever de seg for mye.  Ikke minst er de fantastiske å bake med barn siden deigen nesten ikke setter seg fast i benken.
Oppskriften kommer her.
  • 250 g honning
  • 125 g smør/margarin
  • 125 g sukker
  • 500 g hvetemel
  • 2 ss kakao
  • 1 ts anis
  • 2 ts kanel
  • 2 ts nellik
  • 1 egg (kan sløyfes hvis noen har allergi mot egg, kakene blir like fine uten)
  • 2 ts bakepulver.
Fremgangsmåte:
Varm opp honning og smør til alt er smeltet , tilsette sukker og rør godt, deretter avkjøles blandingen .
Bland så 2/3 av melet sammen med alt krydderet i en bolle, og tilsett den avkjølte honningblandingen + 1 egg. Rør så inn resten av melet.
La deigen hvile noen timer kjølig.
Kjevl deigen ut til en passende tykkelse, og stikk figurer ut med pepperkakeformer.
Stek kakene på 175 grader i ca 10-14 min (avhengi av ovn)
Lykke til!
pepperkaker

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)