Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.lørdag 6. april 2013

Rødbeter.

I alle år har jeg trodd at jeg ikke likte rødbeter. Det handlet vel om at jeg smakte på nedlagte rødbeter (sånne man kjøper på glass) i barneår, og det likte jeg ikke. Og av den konklusjonen har jeg alltid trodd at jeg ikke liker rødbeter. Men så feil kan man ta!
I fjor fortalte en venninne meg om hvordan hun spiste rødbeter, hun kokte de og spiste de med crème fraiche, evt med smør og krydder. Jeg hevdet jo som vanlig at jeg ikke likte rødbeter, men hun anbefalte meg og prøve å koke en og spise med crème fraiche og f. eks litt honning. Som sagt så gjort, og her begynner et stort kjærlighetsforhold mellom undertegnede og rødbeter. Denne fantastiske grønnsaken kan nytes i salater, alene som jeg gjør, eller til middag. Og den smaker fantastisk.
Ikke minst er dette er utrolig sunn vitaminbombe, den innehold er mange mineraler bl.a jern, magnesium, kalium og kalsium. Dessuten er den veldig rik på folsyre. Folsyre er bl.a. viktig for gravide i første delen av svangerskapet for å forebygge ryggmargsbrokk. Videre kan regelmessig bruk av rødbeter i kostholdet bl.a. forebygge hjerte og karsykdommer, nettopp fordi store mengder folsyre reduserer mengden av homocystein i blodet vårt. Høyt nivå av homocystein i blodet vårt gir en betydelig økt risiko for akkurat hjerte og karsykdommer og utvikling Alzheimer. Rødbeten inneholder også de viktige plantefargene flavonoider, betalainer og karotenoider som hjelper mot forkalkning i åreveggene. Viktig med tanke på hjerneslag, blodpropp og hjerteinfarkt.
Rødbetbladene inneholder mye oksalsyre og skal derfor brukes med forsiktighet av folk med nyresteinsproblemer. Men for alle andre er bladene både gode og ikke minst sunne og spise. Spedbarn under 6 mnd bør dog ikke spise rødbeter fordi den inneholder mye nitrat.
Rødbeter er også svært kalorifattig, kun 36 kcal pr 100 g.
Rødbeter kommer opprinnelig fra sør/vest Europa og har vært dyrket i over 3000 år. Først brukte man bladene til salat, men under Romerrike oppdaget man også roten og denne ble så dyrket til mat.
På 1400 tallet kom rødbeten inn i det engelske kjøkken, og på 1600 tallet kom den inn på vårt nordiske kjøkken.
I dag har den nesten blitt en litt glemt grønnsak og det er mange som hverken har smakt den, eller bruker den i særlig grad. Og dette er veldig synd. Det er en billig og sunn grønnsak som er lett og tilbrede. Den skal kokes til den er mør, som en potet. Men husk at det er viktig å koke den med skallet på hvis ikke forsvinner all fargen ut i kokevannet. Rødbeten kan også saltbakes i ovnen eller bake bakes i ovn uten salt.
Rødbeter kan brukes til så mye. Man kan lage suppe på den, i Øst Europa kaller de denne suppen Borscht. Den kan brukes i salater, og man kan også koke den først og steke den etterpå som en biff. Her er det bare fantasien som setter grenser. Rødbeter kan også rives rå og puttes i salaten.
clip_image001
I år har jeg valgt å forspire rødbeter inne. Dette gjør jeg fordi jeg gjerne vil ha rødbeter i mine plantebed tidlig på sommeren, og de siste sommerne har vært såpass kjølige og fuktige at det har vært vanskelig å få noen rotgrønnsaker modent i pallekarmene mine. Så nå gleder jeg meg til mange nye gode rødbetopplevelser i løpet av sommeren, og har ikke du prøvet rødbeter før, ja så anbefaler jeg deg å prøve. Kanskje du også får en god aha matopplevelse.

7 kommentarer:

 1. Jeg har heller aldri hatt et spesielt forhold til rødbeter, men lagde det for aller første gang nå. Kan ikke huske jeg har spist det i voksen alder i det hele tatt. Hadde det i stekepanna, delt i staver sammen med pastinakk og gulrot. Utrolig godt, og fargerikt. Har en oppskrift på rødbetchips som jeg skal få testa ut en gang. Skal visst også være veldig godt.

  Ha en god søndag. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Rødbetchips høres bare nydelig ut. Har du en god oppskrift blir jeg kjempeglad for å få den :)

   Slett
 2. Hos deg spirer og gror det ser jeg, røbeter til supper er fantastisk godt.

  Luene finner du her http://www.g-anette.com/categories/luer.

  God søndag fra Marit.

  SvarSlett
 3. Flott innlegg. Jeg er også veldig glad i rødbeter, men de jeg forsøkte å dyrke i kjøkkenhagen liknet mere på små erter og de smakte myr. Dyrkningsråd mottas med takk ;)Kanskje det er forspiring som skal til? uansett, jeg prøver igjen denne våren også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror forspiring er tingen, ihvertfall med tanke på de siste sommerene vi har hatt ;)

   Slett
 4. Heisann. Siden jeg sitter her og spiser mine aller første rødbetchips tenkte jeg at jeg måtte huske på å dele oppskriften her. Den er hentet fra en bok vi fikk med da eldstemann begynte på skolen i fjor høst, og er fra opplysningskontoret for frukt og grønt.

  2 rødbeter
  2 dl soyaolje
  1 ts salt

  Rødbetene skal skrelles og skjæres i tynne tynne skiver, skylles og tørkes godt. Så skal du steke/fritere de i varm olje i en jerngryte. Ta opp med en hullsleiv, tørk og salt.

  Nå gjorde ikke jeg det på denne måten, men bare skar de i så tynne skiver jeg fikk til, la de utover et bakepapir, helte over masse olje og salt og har stekt de i ovnen nå til de begynte å bli litt sprø utenpå. De kunne nok stått enda lenger, men nå var jeg lei av å vente, og de smakte utrolig godt selv om de var litt mykere enn jeg hadde tenkt. Jeg skylte og tørket de ikke heller, men tror det kanskje kan være en grei ting å huske på å i hvert fall tørke av de litt.

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)