Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.torsdag 2. mai 2013

Snart tid for urter og urtesalt.

Jeg er en ihuga fan av urter og det i alle varianter og smaker. Problemet er vel at man ofte ikke bruker så mye urter som man burde. Det er ikke alltid like lett å vite hva som går til hva, og mange av oss er nok litt redd for å putte smaker i maten som vi ikke er helt sikker på.
Men urtesalt er tingen, der kan du putte i alt du har i dine urtebed (nesten) + chili, paprika, løk f.eks.
Mitt urtesalt består av det jeg stort sett finner i mine urtebed, og saltet jeg laget ifjor inneholdt:
Løk, paprika, chili, squash, sitronmelisse, estragon, forskjellige mynter, bjørnerot, annanas salvie, solbærsalvie, kamille, fennikkel, timian, basilikum, karve, rosmarin, ramsløk, isop, løpstikke, lavendel og løpstikke.
Dette lages til en grøt i en foodprosessor, og tilslutt tilsetter jeg grovt havsalt og kjører det med grøten.
Hagen i Juni -12 011
Deretter smøres grøten i passe tykkelse på matpapir, som legger på rist i mattørkeren. Jeg bruker å lage en prosjon med ca 10 – 12 brett. Og da er det nok ca en drøy bærepose urter som trengs. I mitt salt er det omtrent 50 % løpstikke, og 50% blanding av alle de andre urtene, men dette kan du regulere som du selv vil. Vær klar over at løpstikken har en kraftig smak, så hvis du heller ønsker at andre urter skal dominere, må du bruke mye mindre løpstikke i saltet.
Når det er skrevet så er løpstikken ideell med tanke på at saltet kan brukes istedenfor endel buljongterninger. Løpstikke er nemlig nærmest en buljongurt.
Når urtesaltet er ferdigtørket (den må være knusktørt) pukker du det av bakepapiret og kjører det 1 runde til i foodprosessoren. Hvis du vil ha et grovt urtesalt så kjører du lite, hvis du vil ha et finmalt salt så kjører du mye. Dette ser du selv hvordan konsistens du ønsker på ditt salt.
Oppbevar saltet i store glasskrukker , f.eks Norgesglass, i kjøleskap, eller i et skap hvor det er mørkt og aller helst så kjølig som mulig.
Har du ikke mattørker så kan du gjøre dette i en stekeovn. Tørk kryddere på 50 grader med døren på gløtt.
I en mattrørker tørker jeg på ca 45 – 50 grader.
Urtesaltet bruker jeg nesten til alt fra krydder på tomater, egg ect. Til smakstilsettning i hjemmelaget majones, supper, gryter og sauser. Og ikke minst er det glimrende gaver til matglade venner.

3 kommentarer:

 1. Urtesalt er godt.Takkf or at du deler hvordan du lager ditt eget. Det skal jeg prøve utover sommeren når mine urter har vokst opp.

  SvarSlett
 2. Så spennende og fin måte og få utnyttet mer av urtene på. Dette vil jeg prøve til sommeren!
  Hittil har jeg bare tørket urter hver for seg og drysset på deretter. Å kjøre alt til grøt som så tørkes hørtes i grunnen veldig tidsbesparende, plassbesparende og lettvint ut!

  SvarSlett
 3. Urtesalt er gull på kjøkkenet, det ble 3 store porsjoner i fjor, nå er det nesten tomt. Flott venninnegave er det også. God helg til deg.

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)