Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.



onsdag 10. april 2013

Mattørker

For 2 år siden kjøpte jeg meg en mattørker. Dette var noe jeg hadde tenkt på en lang stund og jeg har ikke angret en dag på den investeringen.

DSC_0023

Jeg kjøpte min hos Norsopp , og valgte den pakken med 10 plastbrett og 3 metallbrett. Mye av grunnet til dette valget var nok boken til hun som selger disse tørkerene, Anne-Lise Østmoe. Hun har skrevet Matsprell i naturen, en fantastisk bok med mange gode ideer og oppskrifter på alt vi kan bruke i naturen.

Min mattørker har blitt brukt til mye, jeg har tørket mengder med urter , chili, tomater, epler, plommer osv. Og etterhvert skal jeg prøve meg på kjøtt.

Men det er liten tvil om at tørking er en fin måte og bevare mye mat på, så vurderer du å kjøpe deg en tørker ville jeg absolutt ha gjort det. Jeg tror ikke du vil angre.

DSC_0025DSC_0028

Chilisalt

Jeg er en stor tilhenger av min urte/sopptørker og den blir ivirig brukt til det meste. I høst da jeg hadde hauger av modene chili som måtte brukes fant jeg ut av chilisalt er tingen og lage. Man får brukt opp masse chili og det tar liten plass. Dessuten holder det i evigheter hvsi du oppbevarer det mørkt og kjølig.
Til min posjon gjorde jeg følgene.
7 – 8 chili, styrken bestemmer du selv, jeg brukte ganske sterke sorter
5 dl grovt salt
2-4 ss paprikapulver
Først kjørte jeg chiliene i en foodprosessor til en grøt. Jeg har valgte og ikke ta ut frøene og det gjør saltet enda sterkere. (mye av styrken til en chili sitter i frøene og frøveggene) Så tilsatte jeg det grove saltet og paprikapulveret og kjørte dette til jeg synes det var en passe masse.
Deretter smurte jeg det på bakepapir, tynt. Og puttet bakepapiret på tørkeristene til tørkeren min. Husk at du ikke fyller hele risten med bakepapir, men la det være igjen endel lufting på hver rist.
Så er det bare å tørke dette til det er tørt. Hvis du ønsker et finere salt kan du kjøre massen en gang til i foodprosessor når det er ferdig tørket.
Vips har du chilisalt, og husk at dette er sterkt.
IMG_0189IMG_0190
Et lite tips er å bruke latexhansker når du jobber med chili.

tirsdag 9. april 2013

Sunne snurrer.

Snurrer er vel noe de fleste av oss forbinder med søt gjærbakst med sukker, smør og kanel. Men snurrer kan man lage i alle varianter , og de kan fylles med akkurat det hjerte begjærer. Disse snurrene ble laget i min bakebolle idag.
Jeg starter med en vanlig gjærdeig, og den lager du så grov eller fin som du ønsker.
Jeg lager den ofte med malte solsikkekjerner, malte sesamfrø, litt finmalt hvete og resten vanlig fint hvetemel. Væskemengden er ca 8 dl, og jeg bruker lunkent vann med litt sirup og olje i. + 1 pose tørrgjær.
Lag deigen på vanlig måte og sett den til heving, ca 1 time. Deretter hvelver du deigen  ut på bakebordet og elter den til den bli smidig. Jeg bruker ofte å lage deigen ganske klissete til første heving, og knar heller inn litt mel når jeg baker deigen ut på bakebordet.
Deretter tar jeg en passe deigklump og kjevler ut til et avlangt rektangel. Så komme det som er gøy, nemlig fyllet . Som sagt kan man fylle med det man liker, men mine snurrer er fylt med pesto som jeg kar smurt utover hele leiven, bortsett fra en stripe øverst som jeg lar vært uten. Så drysser jeg på, fetaost, chevre`, mozarella og soltørkede tomater som jeg har latt ligge litt i lunket vann til de er myke og fine.
Smør så litt lunket vann øverst på leiven, der du ikke smurte pesto, og rull leiven sammen. Delen du har smurt med vann vil fungrere som et lim slik at pølsa holder seg sammen. Deretter tar man bare en kniv, gjerne med litt olje på, og skjærer fine stykker av pølsa, ca 2 cm tykke, og legger de  på et stekebrett.
Nå skal snurrene heves i 30 –45 min, på et lunt sted. Så bærer er det inn i ovnen på 200 – 220 grader i 12 – 17 min, alt avhengi av ovnen din. Snurrene er ferdige når de er blitt gyllene på toppen og i bunnen.
Avkjøles deretter på en rist
DSC_0004
Disse er supre til matpakken, middag eller som en liten go`bit. Og fyllet kan varieres i det uendelige.

lørdag 6. april 2013

Rødbeter.

I alle år har jeg trodd at jeg ikke likte rødbeter. Det handlet vel om at jeg smakte på nedlagte rødbeter (sånne man kjøper på glass) i barneår, og det likte jeg ikke. Og av den konklusjonen har jeg alltid trodd at jeg ikke liker rødbeter. Men så feil kan man ta!
I fjor fortalte en venninne meg om hvordan hun spiste rødbeter, hun kokte de og spiste de med crème fraiche, evt med smør og krydder. Jeg hevdet jo som vanlig at jeg ikke likte rødbeter, men hun anbefalte meg og prøve å koke en og spise med crème fraiche og f. eks litt honning. Som sagt så gjort, og her begynner et stort kjærlighetsforhold mellom undertegnede og rødbeter. Denne fantastiske grønnsaken kan nytes i salater, alene som jeg gjør, eller til middag. Og den smaker fantastisk.
Ikke minst er dette er utrolig sunn vitaminbombe, den innehold er mange mineraler bl.a jern, magnesium, kalium og kalsium. Dessuten er den veldig rik på folsyre. Folsyre er bl.a. viktig for gravide i første delen av svangerskapet for å forebygge ryggmargsbrokk. Videre kan regelmessig bruk av rødbeter i kostholdet bl.a. forebygge hjerte og karsykdommer, nettopp fordi store mengder folsyre reduserer mengden av homocystein i blodet vårt. Høyt nivå av homocystein i blodet vårt gir en betydelig økt risiko for akkurat hjerte og karsykdommer og utvikling Alzheimer. Rødbeten inneholder også de viktige plantefargene flavonoider, betalainer og karotenoider som hjelper mot forkalkning i åreveggene. Viktig med tanke på hjerneslag, blodpropp og hjerteinfarkt.
Rødbetbladene inneholder mye oksalsyre og skal derfor brukes med forsiktighet av folk med nyresteinsproblemer. Men for alle andre er bladene både gode og ikke minst sunne og spise. Spedbarn under 6 mnd bør dog ikke spise rødbeter fordi den inneholder mye nitrat.
Rødbeter er også svært kalorifattig, kun 36 kcal pr 100 g.
Rødbeter kommer opprinnelig fra sør/vest Europa og har vært dyrket i over 3000 år. Først brukte man bladene til salat, men under Romerrike oppdaget man også roten og denne ble så dyrket til mat.
På 1400 tallet kom rødbeten inn i det engelske kjøkken, og på 1600 tallet kom den inn på vårt nordiske kjøkken.
I dag har den nesten blitt en litt glemt grønnsak og det er mange som hverken har smakt den, eller bruker den i særlig grad. Og dette er veldig synd. Det er en billig og sunn grønnsak som er lett og tilbrede. Den skal kokes til den er mør, som en potet. Men husk at det er viktig å koke den med skallet på hvis ikke forsvinner all fargen ut i kokevannet. Rødbeten kan også saltbakes i ovnen eller bake bakes i ovn uten salt.
Rødbeter kan brukes til så mye. Man kan lage suppe på den, i Øst Europa kaller de denne suppen Borscht. Den kan brukes i salater, og man kan også koke den først og steke den etterpå som en biff. Her er det bare fantasien som setter grenser. Rødbeter kan også rives rå og puttes i salaten.
clip_image001
I år har jeg valgt å forspire rødbeter inne. Dette gjør jeg fordi jeg gjerne vil ha rødbeter i mine plantebed tidlig på sommeren, og de siste sommerne har vært såpass kjølige og fuktige at det har vært vanskelig å få noen rotgrønnsaker modent i pallekarmene mine. Så nå gleder jeg meg til mange nye gode rødbetopplevelser i løpet av sommeren, og har ikke du prøvet rødbeter før, ja så anbefaler jeg deg å prøve. Kanskje du også får en god aha matopplevelse.









tirsdag 26. mars 2013

Chilioppdatering og salg av overskuddplanter.

Det vokser og gror i chiliåkeren min,  og av 46 sorter chili som ble sådd så spiret alle bortsett fra 3 stk. Og når jeg sådde 3 frø av hver sort, ja da blir det trangt i heimen etterhvert.

DSC_0006

Plantene kommer med blomsterknopper hver dag, og de fleste av de blir knepet bort. Dette er greit å gjøre for å få en større avling så ikke småplantene bruker mye krefter på blomstring og fruktsetting allerede nå.DSC_0008

Overskuddsplantene tenkte jeg å selge nå og utover, så er det noen som er interessert i spennende sorter chili  så er det bare å ta kontakt på mail (min mailadr er til venstre side øverst i bloggen)

Plantene må hentes her hos meg, og jeg bor rett over Oslo-grensen i Bærum kommune. Så bor du i nærheten og har lyst til å prøve chili i år så er det bare å rope ut.

DSC_0003

lørdag 23. mars 2013

Kunst og påske.

Denne bloggen skal i alle hovedsak handle om planter og mat, men noen ganger gjør man et lite unntak som i dette innlegget som handler litt om kunst og påske Smilefjes som blunker

På våre vegger mangler vi sjelden noe fint å henge opp, fordi jeg er så heldig å ha en kunststudent til datter. Dette maleriet er det siste hun har kommet hjem med, et utrolig flott maleri som jeg bare ble veldig glad i med det samme.

Det som er så fasinerende med kunst er at noen malerier bare snakker til deg. Og dette bilde snakket til meg på en underfundig måte. Hun har bare kalt det et tre, et hus og en skilpadde. Og da mor synes det var et rart navn var beskjeden at folk måtte tolke maleriet slik de ønsket selv. Og at hun ville legge føringer med sette et navn som kanskje røpet hva bilde betydde for henne. Uansett , jeg liker det veldig godt.

DSC_0005

Dessuten er det påske i heimen og igjen har 120 malte hønseegg kommet frem til pynt. Eggene har vi malt sammen her i familien igjennom 18 år, og det er mange hyggelige minner som henger på trollkvisten hver påske. Her er alt fra barnas fingeravtrykk i ung alder, til barn og voksene sin “kunst” igjennom årene.

DSC_0018DSC_0021DSC_0022DSC_0023DSC_0024DSC_0020DSC_0025

Så tilslutt vil jeg benytte sjansen med å ønske dere alle en Glad Påske, kos dere med fine turer, hygge med familie og venner, påskekrim og påskeegg.

onsdag 20. mars 2013

Tomatsyltetøy

Når man dyrker mye tomater så må man nesten også bruke de opp. Det er jo ikke særlig tilfredstillende og kaste det man dyrker, så igjennom tidene har mange oppskrifter blitt testet her på kjøkkenet.
Noen har bare blitt laget 1 gang og ikke vært noe særlig for min gane. Mens andre oppskrifter har jeg fått en aha-opplevelse av. Dette tomatsyltetøyet tilhører den kategorien.
Jeg må innrømme at da jeg leste oppskriften var jeg ikke særlig optimist. Jeg synes det hørtes sært ut med tomater, sitrus, chili og vaniljestang. Så første prøveporsjon var meget liten, og hadde ikke mye forhåpninger hos undertegnede. Men så opplever man det øyeblikket at dette var jo bare supergodt,og det smakte helt annerledes enn hva jeg ihvertfall hadde forventet på forhånd.
Oppskriften er i fra Finnøy hvor 2 damer startet med å lage dette, og jeg fant den i et gammelt NRK program.
Oppskriften er som følger:

Tomatsyltetøy:
1 kg tomater
½ kg sukker
1 vaniljestang
2 sitroner
1 appelsin
litt chilipulver
Slik gjør du:
Skrell sitroner og appelsin. Hakk opp tomater, sitroner og appelsin i biter. Vaniljestangen splittes på langs. Hiv både frø og stang oppi. Bland alt sammen med sukker i en kjele. Kok i 15 minutter. Avkjøl. Smak til med chili. Husk å fjerne vaniljestangen før man har det over på glass.
Her kan du lage den så chilisterk, eller svak som du ønsker. Og man kan selvsagt også bruke frisk chili hvis man heller ønsker det.
Syltetøyet har en god holdbarhet, særlig hvis du tar noen dråper med atamon i det før du har det på glass . Oppbevares kaldt.
blogg 11 001