Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.søndag 10. mars 2013

Min tomatsaus.

Jeg liker å bruke det jeg høster og hos meg er det bl.a. tomater og chili i overflod når høsten kommer. Noe jeg kan lage litervis av, og som alltid blir brukt opp er tomatsaus.
Jeg lager sausen litt på måfå, her ramler det ned det som befinner seg i hage og grønnsakskuff, men noen retningslinjer har jeg.
Jeg varmer olje i en stor kjele og putter først i finhakket ingefær, hvitløk og chili (etter smak) som jeg småsteker så oljen tar godt smak. Deretter kommer det løk, rød og gul alt etter hva jeg har. Paprika, litt mer chili (styrke må man nesten smake seg til selv.) Stangselleri, liten bit. Også kan man også ha i gulrøtter, squash og evt. andre grønnsaker du har i bed eller kjøleskap. Alt skal kuttes i passe biter.
Tomater kommer i tilslutt, og der bruker jeg gjerne en stor bolle med tomater som jeg har tatt ut frøene av. Dette er dog ikke nødvendig. Jeg bruker heller ikke å ta av skinnet, men det er også valgfritt.
Nå gjenstår det bare hjemmelaget urtesalt (eller kjøpe urtesalt/buljongterning), litt sukker (viktig for smaken) litt vann, en dæsj ketchup, evt. litt tomatpure og en dæsj portvin.
Så skal dette kokes, gjerne i 2 – 3 timer på svak varme. Det er viktig å smake på sausen underveis, også justerer med det du synes mangler.
Sukker en viktig når man lager tomatretter, så det kan ofte gjøre underverker hvis du synes sauser er litt bitter og skarp. Man kan fint bruke en god kjøttbuljong (fond) også i, og rødvin. Her er det i grunn bare fantasien som stopper. Det som er viktig er koketiden, en god saus skal småkoke lenge slik at alle smaker kommer sammen og den får kokt seg litt inn til en riktig tykkelse.
Når jeg synes sauser er passe på smak og den har kokt lenge nok tar jeg frem stavmmikseren og mikser sausen så den blir helt fin. Noen vil ha biter, jeg vil ikke ha det i denne basen.
Da gjenstår det bare å avkjøle sausen og putte den i bokser og rett i fryseren. Den holder godt i 12 mnd.
Sausen bruker jeg i supper, sauser, rett og slett alle retter som skal ha tomatsaus blir denne brukt. Smaken er noe helt annet enn en kjøpesaus, så har du mye tomater, så lag saus.
Tomater  2011 053
Minner også om min frø giveaway som du finner HER. Har du lyst til å være med i trekningen på 5 forskjellige sorter tomatfrø er det bare å gå inn å lese reglene i innlegget .
3 kommentarer:

  1. Åh! Nå ble jeg sulten. Jeg elsker tomatretter og syns uten tvil at sausen blir bedre når den er hjemmelaget.

    SvarSlett
  2. Hei Elisabeth. Tomatsausen jeg laget i fjor går virkelig unna. Det var så artig å lage og deilig i mat. Min kjære lille Mathias (barnebarn på 7 år) vil kun ha hjemmelaget saus på pizza og andre ting.Så nå har han sådd tomater som bare blir hans. Tusen takk for at du deler dine kunnskaper!! Jeg blir en fast leser. Klem Merethe

    SvarSlett
  3. Mmmmm, håper inderlig at tomatavlingen blir så bra her også at jeg kan koke kjeler med slike delikatesser oppi :)

    SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)