Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.tirsdag 13. august 2013

Vivi`s gule chilimarmelade

En fantastisk chilimarmelade som jeg har funnet hos en dansk chili entusiast som har de lekreste oppskrifter på chili. Hun har en egen hjemmeside som dere finner her  .
Oppskrifter jeg har fulgt er som følger:
Gul chili etter smak. Jeg har brukt 5-7 gule Aji habanero evt Toftegaardens citronchili i min oppskrift. De har jeg i mitt drivhus. Hvis du ikke dyrker gul chili kan du fint bruke gul habanero som du får kjøpt på butikken.
500 g gul paprika
200 g ingefær
Revet skall og saft av 1/2 sitron og 1/2 appelsin
1  1/2 kg råsukker (evt vanlig sukker) Jeg bruker litt mindre sukker (ca 1,2 kg) , smak deg frem til hva som passer din gane.
7 1/2 dl eplesidereddik.
CIMG4489
Chili og paprika renses for frø og frøstoler, og hakkes grovt. Ingefær skrelles og hakkes også grovt. Kjør deretter alt sammen i en foodprosessor i puljer så det blir en mer finkornet masse. Viktig,  det skal ikke blir helt pure. Må være litt biter.
Deretter river man skallet av sitron og appelsin, dette gjemmes helt til slutt. Press også saften ut av fruktene.
Ha så i eddikken og sukkeret i en kjele, tilsette chili, ingefær, paprika og saften av appelsin og sitron i kjelene og kok opp. Smak deg frem om du ønsker mer chili i marmeladen. Den kan være lurt og ikke putte all chilien i før du har smakt deg frem. Bedre å tilsette hvis du synes den skal være sterkere. Smaken er som kjent forskjellig, men husk at marmeladen skal ha litt “sting”
Kok blandingen i ca 10 min, da putter du i certo etter anvisning på pk. Gjem også litt sukker til å blanden i den (1 dl omtrent)
Kok deretter i 1 min, og ta marmeladetesten. (tallerken i kjøleskap med litt marmelade på. Er den passe stiv etter 2-3 min, er marmeladen klar. Hvis ikke koker du litt til, evt ta i litt mere certo.
Når du er fornøyd med tykkelsen, har du i det revene skallet av appelsin og sitron og rører dette godt i.
La marmelade stå i ca 5 min så den får kjølt seg litt ned (så ikke alt av biter ramler til bunns i marmeladen) så heller du marmeladen opp i rene, varme glass og setter på lokket.
Vips har du velsmakende chilimarmelade til bruk til kjøttretter, ost, som glace ect. Bare fantasien setter grenser her.
Vel bekommen.
CIMG4493

2 kommentarer:

  1. Denne så spennende ut, men jeg lurer på hvor mange gram chili du bruker? Jeg har Capsicum chinense 'White Habanero' som er veldig små, men sterke 300 000 SHU. Liker det strekt, men det er jo kanskje andre som skal smake også :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg bruker å rett og slett smake meg litt frem. Det er så stor forskjell på styrken på chili, at jeg har funnet ut at det nesten er en bedre fremgangsmåte. White habanero er en skikkelig sterking så ikke ha for mye oppi med en gang ;)

      Slett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)