Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.torsdag 24. oktober 2013

Chiliolje på Szechuansk vis

En sterk og god chiliolje kan gjøre den mest smakløse matretten til en fest. Og denne oljen er akkurat en sånn type olje. Den bør lages sterk, slik som jeg har gjort. Men hvis du har en gane som ikke tåler altfor sterk mat så kan du bruke en litt mildere type chili. Jeg har brukt gul habaero, CGN 21500 og Küshburnu, det er chili med futt i!
Oljen lages slik:
5 dl olje (her kan du bruke mais, solsikke eller jordnøttolje)
10 – 50 g tørket chili, styrken avgjør du selv, men en ekte Szechuan olje skal være kjempesterk.
Ta den tørkede chilien og knus den litt med fingrene (bruk hansker) puttes deretter på en glassflaske eller glass som tåler høy varme.
Så heller du oljen i en kjele og varmer den opp til 120 – 130 grader. Bruk et frityrtermometer. Hvis du ikke har det putter du enden av en tresleiv i oljen, når den bruser skikkelig er oljen varm nok. Ta oljen av varmen, og hell den over på flasken hvor du har chiliene.
Vær forsiktig, husk at varm olje er ikke å spøke med.
Oljen kan brukes med en gang, men blir bare sterkere og bedre av å stå. Den kan lagres nesten i den uendelige hvis den får stå mørkt og kjølig.
DSC_0039

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)