Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.mandag 7. oktober 2013

Sitron og chilimarmelade

Hvis man som meg er glad i en god kopp te og et ferske rundstykker til frokost eller lunsj, ja så er muligens denne marmeladen noe som også faller i din smak. Den passer kjempegodt til tekoppen, og hvis du også liker sitron så er den midt i blinken. Den er ofte på mitt rundstykke iallefall.
Oppskriften er:
 • 8 sitron
 • ca 8 dl vann
 • 1 – 1 1/2 kg sukker
 • 3-6 gule sterke chili. Jeg har brukt Aji habanero
 • 1 pk grønn certo
Bruk økologiske sitroner, eller skrubb evt vanlige sitroner godt. Putt de i en kjele, så stor at de dekker bunnen, men ikke ligger i høyden. Slå på vann så det nesten dekker. Kok deretter sitronene i 1 time under lokk, skru deretter av varmen og trekk kjelen til side. Nå kan du enten ta sitronene ut å kjøle de litt ned på en tallerken, eller la de kjøle seg ned i vannet i kjelen (det tar evt lengre tid)
Når sitronene er så tempererte at du kan håndtere de, deler du de og fjerner steinene og stilkfestet. Putt resten av sitronen i en foodprosessor og finn frem de chiliene du ønsker å bruke. Hakk disse fint opp, og putt de i foodprossesoren sammen med sitronene. Det er lurt å starte med 3 chili og heller smake deg frem i kokeprosessen til du finner den styrken som passer deg. Jeg synes det blir passe med 6 stk av den sorten chili jeg har anbefalt. Husk at chili har veldig forskjellig styrke.
Kjør sitron og chili til en masse, litt biter kan det godt være igjen, det bestemmer du. Deretter putter du massen tilbake i kjelen,  tilsetter sukker og koker dette opp. Jeg startet med 1 kg sukker i denne porsjonen og smaker meg oppover til jeg synes den er søt nok for meg. Sitronen har forskjellig sødmegrad, ergo kan dette variere fra porsjon til porsjon.
Kok sammen i ca 10 min, da smaker du også til med sukker og chili. Deretter blander du 1 pose certo med litt sukker og tilsetter blandingen. Kok det sammen i ca 1 min, ta evt en geleprøve for å se om den er tykk nok. Når du er fornøyd med smak og tykkelse puttes marmeladen på glass som skrues igjen med en gang.
Håper det smaker.
DSC_0002

3 kommentarer:

 1. Tusen takk for deilig oppskrift.
  Frøene jeg kjøpte av deg spirte 100 %, og nå modner det bråfort her. Så i dag har jeg saumfart bloggen din for oppskrifter, og har laget Chiliolje, Chilisalt og Sitron- og Chilimarmelade. Den siste er ferdig, og denne ble helt nydelig. Gleder meg til frokost i morgen :)
  Fortsatt god sommer Elisabeth :)

  Hilsen Mette

  SvarSlett
 2. Jag undrar om vattnet som man kokar citronerna i ska med i marmeladen, eller "nytt" vatten?

  Hälsningar
  UllaBritta

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)