Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.torsdag 3. oktober 2013

Tomatchutney med ingefær og chili

Chutney er en fantastisk måte og foredle sommerens gleder på, den holder lenge og blir bare bedre og bedre ved lagring. Godt er det både til kjøtt og fiskeretter, og undertegnede kan også bare spise litt chutney naturell uten noe annet til.
Denne chutneyen er tuftet på tomater og masse annet godt, smaken er rik og fyldig, og er en av mine favoritter. Kanskje den kan bli din favoritt også.
Oppskriften er som følger:
  • 1 kg tomater
  • 1 dl balsamicoeddik (kjøp en billig type, det går like bra)
  • 200 g brunt sukker (hvis ikke du har, bruker du  hvitt sukker)
  • 600 g løk
  • 100 g ingefær
  • 1-2 sterke chili (jeg har brukt Aji habanero og Filius blue
  • 1/2 – 1 hvitløk
  • 1 ss sennepsfrø
  • 1 ss allehånde (malt eller knus hele i en mort eller kryddermølle)
  • 1-2 ss salt
Tomatene flåes og hakkes opp i biter, puttes i gryta sammen med balsamicoeddik.
Tilsett sukker og fint opphakket ingefær (evt revet) og hvitløk, opphakket løk (skal ikke hakkes for smått), og opphakkete chili og ingefær + krydderet.
Alt røres sammen og kok deretter opp blandingen. Når blandingen har fått et oppkok så skrur du varmen ned og lar gryte putre i 1-2 timer. Underveis smaker du chutneyen til om den trenger litt mer eddik, chili, eller krydder. Husk at et er smaken din som er viktig.
Når chutneyen har kokt seg ferdig puttes den på glass som du skrur lokket på med en gang. Så er det bare å merke glassene og glede deg til mange gode smaksopplevelser utover vinteren
Chutneyen kan spises med en gang, men blir bare bedre av å ligge noen uker eller måneder.
DSC_0089

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)