Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.



lørdag 2. mars 2013

Litt chili historikk.

Chiliplanten stammer opprinnelig fra Syd-Amerika, nærmere bestemt Brasil, Bolivia og Paraguay. I disse områdene finner vi i dag den største genetiske variasjonen av chilisorter.
Tomater 2012 002
Slekten
Dette er en plante som tilhører slekten capsicum. Det er en slekt som inneholder ca 30 forskjellige sorter, og av disse 30 er det kun ca 5 typer som regnes som de viktigste sortene rent kommersielt.
Disse er: Capsicum frutescens, Capsicum baccatum, Capsicum chinense, Capsicum annuum og Capsicum pubescens.
Tomater 2012 024
Historikk
Chili ble brukt tidlig av mennesker, man har funnet rester av chili som daterer seg så tidlig som minst 7000 år tilbake i Mexico. Og i en 6500 år gammel grav i Peru har man funnet rester av chiliarten C.chinense.
I 1492 kom de første chiliplantene til Europa med den kjente Christoffer Columbus. De ble raskt spredd både til Asia og Afrika, men i Norden kom chilien først som medisinplante på 1500-1600 – tallet. Først på 1900-tallet begynt vi å bruke chili i matlaging, og som krydder.
Chili 2012 029
Litt botanikk
Chiliplanten tilhører nattskyggefamilien, Solanaceae, som er en stor gruppe innen botanikk. Den omfater bl.a aubergine, tobakk, tomat, petunia, potet. Noen av disse plantene inneholder giften solanin, men det gjør ikke chilislekten.
Chili kommer i mange styrker og dette måles i scovillegrader. Scovilleskalaen er oppkalt etter Wilbur Scoville som utviklet denne i 1912. Enkelt sagt så kan man si at jo lavere scovillegradene er, jo mildere er chilien. En mild paprika eller chili kan ligge på 0 – 1000 scovillegrader, og verdens sterkeste chili, Bhut Jolokia, måler 1.001.304 scovillegrader.
Styrken (capsaicin) til en chili sitter stort sett i de hvite frøveggene og frøene på en chili, og fjerner man dette forsvinner store deler av styken som en chili har. Dessuten avhenger styrken av om chilien er moden, umoden chili er vanligvis ikke så sterk. Veksttemperaturen har også mye å si, jo varmere vekststed – jo sterkere chili. Derfor får vi nok ikke så mye styrke i chilien vi dyrker her i Norden til sammenlignning med f.eks Sør-Amerika, selv om vi dyrker samme sort.
Det er ikke alltid like lett å vite hvor sterk en chili er, og det er ikke å anbefale og ta en bit av en chili man ikke aner styrken på. Jeg anbefaler å forsiktig stikke tungespissen i kjøttet på en delt chili. Da merker man fort hvor sterk frukten er. Brenner det for mye på tungen kan det hjelpe å drikke litt melk, eller olje etterpå. Men bruk ikke vann som i verste fall gjør vond verre. Selv om det kan brenne og gjøre svært vondt i munnen å få spist en chili med stort styrke, er det ikke farlig for kroppen.
Til en viss grad kan man også lukte hvor sterk en chili er. Mild chili lukter mest paprika, men en sterk chili lukter gressaktig. (dette kjenner man når man har delt chilien.)
Chili 2012 069
Skadedyr.
Chiliplanter er dessverre ofte utsatt for angrep av både bladlus og kvitfly (mellus). Og det er viktig å følge med sine planter så man kan ta et angrep så tidlig som mulig. Grønnsåpevann fungerer fint så sant man tar det i en tidlig fase. Dessuten kan man knipe bladlusen om man finner de. Det viktigste for å forhindre store angrep av skadedyr er sunne planter som får riktig gjødsel, god jord, riktig pottestørrelse og ikke minst står på riktig sted. Chilier liker ikke kulde og trekk, så de bør stå lunt, aller helst i drivhus, og når plantene skal settes ut bør nattetemperaturen være over 10- 12 grader. Dekk gjerne med fiberduk i starten så det ikke blir for mye stress for små planter
Tomater 2012 015
Hvordan så chilifrø.
Man bør starte med å så chili tidlig,  og jan og feb er fine måneder å putte frøene i jorden. Chiliplanten vokser sent, og hvis man skal ha full glede av modne chili bør den sås såpass tidlig på året
Sådybde er ca ½ cm, og sett gjerne frøpottene varmt og godt for å fremme spirevilje, 22-25 grader er fint. I løpet av 10-20 dager har de fleste frøene spiret.
Ferske frø har en spirevillighet på ca 80-90 %, mens eldre frø har en noe dårligere spirevillighet. Hvis man sår selvhøstede chilifrø er det viktig å huske at man må ha høstet frøene fra modne chili, frø fra umoden frukt vil ikke spire.
Når frøene spirer vil de ha så mye lys som mulig, og rundt 20 grader for å trives. Små planter lett kan overvannes, så vær varsom med vannkannen.
Chiliplanter trenger mye lys,  minst 14 timers er passe. Dessverre er det ikke så mye lys i Norge så tidlig på året. Derfor bør man bruke tilleggslys så ikke plantene blir lange og ranglete. Lysstoffrør eller eget plantelys fungerer  fint.
Plantene kan flyttes ut i drivhus eller til en lun uteplass når temperaturen ikke går under 12 grader om natten. Dekk gjerne plantene til med fiberduk den første tiden for at omveltingen ikke skal bli for voldsom. Stressede planter blir lett syke, så det gjelder å passe på i den kritiske perioden når plantene skal fra inne til uteliv.
Chiliplanter må ikke ha så store plantekar som f. eks tomater bør ha. En potte på ca 5- 10 l jord går helt fint. Det er viktig at man bruker god næringsrik jord og evt. litt drenering (leca) i jorden.
Vær varsom med vanningen den første tiden etter ompottingen til røttene får vokst seg litt til. Deretter er det bare å vanne og gjødsle etter behov. En plante som ser sunn og frisk ut er en god pekepinn på riktig stell, og at den står på riktig sted.
Når plantene starter å blomstre kniper du av de første 5- 7 blomstene. Dette for å fremme mere blomstring som igjen gir større avling.
Bruksmåter for chili.
Chilifrukten kan brukes til så mangt. De kan tørkes til et supert chilipulver, lages syltetøy og gele av eller bare fryses ned som de er. Det er også et utall av gode chilisauser man kan lage, så er er mulighetene uendelige. Har du en stor avling, så husk at mange setter pris på spiselige gaver.
Når man først begynner å bruke chili i mat så ser man fort hvor mye man egentlig kan bruke chili til.
chilimarmelade 002
Helse.
Chilifrukten inneholder masse vitaminer, særlig C-vitaminnivået er høyt, mye høyere enn f.eks en appelsin. Den inneholder også endel A og B vitaminer som er viktige vitaminer i kroppen vår.
Chili har også vært brukt i tusen av år som medisin. Urbefolkningen i USA har brukt den mot halsbetennelse, feber, insektbitt, dårlig blodomløp og hodepine. I Kina bruker man også chili mot forfrysninger.
Ny forskning tyder også på at capsaicin, stoffet som er i chili er smertelindrende, og mange hevder også at det er slankende.
Chili 2012 091
Oppsummering.
Chili er en spennende plante med mange smaksvarianter, styrker og ikke minst store variasjoner på plantene. Noen planter er små, andre blir høye og store. Frukene kommer i mange fargevariasjoner og størrelser. Og for mange er en chiliplante rett og slett bare brukt fordi den er dekorativ .
Har du lyst til å se litt av mangfoldet som chiliplaneten har så kan du også besøke min chiliblogg, Chiliglede. Der har jeg bilder om info om de chiliplantene jeg hittill har dyrket, og iløpet av sommeren/høsten vil de sortene som jeg har sådd i år komme.
Prøv deg på en sterk sommer du også.
Hagen i juli 2012 010






































21 kommentarer:

  1. Her var det mye info som jeg har savnet, kjempefint Elisabeth.
    Klem Laila

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Laila. Det var hyggelig at du synes det :)

      Slett
  2. Kjempeflott Elisabeth. Dette var nyttig info. Jeg lykkes dårlig med å overvintre chili. Har du noen gode tips å komme med?
    I år blir det større potter til chiliene mine ser jeg, det blir de sikkert veldig glade for :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har dårlig erfaring selv med overvintring av chili, synes det ofte er vanskelig å få til. Men en god venninne har overvintret sine planter i et stuevindu med stuetemp, og det har gått supert..! Plantene er grønne og fine og blomstrer t.o.m. Kanskje man rett og slett skal behandle de som en vanlig stueplante og ikke som overvintringsplanter som ofte vil ha det kjøligere?

      Slett
  3. Gratulerer med ny flott blogg med mye info!

    God helg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du synes det, Edgar. Tusen takk og riktig god helg til deg også.

      Slett
  4. Du fornekter deg ikke, Elisabeth. Alt du gjør, gjør du grundig. Her var det mye god og interessant informasjon. Takk skal du ha. :-)

    SvarSlett
  5. Leser at du bruker lysstoffrør som tileggslys. Har du noen typer å annbefale for chili? Selv bruker jeg CLF pære, men plantene strekker seg mye.
    Har også en chocolate jalapeno som har berget vinteren fint så langt. Den sto ute til høsten kom og den mistet alle blad. Så fikk den komme inn under godt med lys og vanning. Etter en mnd tid var den full av grønne blad.

    Ellers mye fin info her Elisabeth!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg bruker led plantelys (rød og blå pærer) De har fungert veldig fint her. Ikke strekkvekst enda de står varmt.

      Slett
  6. Hei, kjempe fin info om chili her. Det jeg lurer på er : når kan man høste chilien? Jeg dyrket noen chiliplanter i vår (for første gang) og det har kommet en chili på hver plante. Den ene har akkurat blitt helt rød, er den da klar for å plukkes?

    Hilsen Anette

    SvarSlett
    Svar
    1. Når den er rød er den helt sikkert moden, bare å plukke ivei :)

      Slett
  7. Hei

    Du skrev dette i bloggen ". Veksttemperaturen har også mye å si, jo varmere vekststed – jo sterkere chili. " gjelder dette hele oppveksten til chilien? Veldig bra side med god info

    Frode

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisann. Det gjør det. I Sør-Amerika hvor chilien opprinnelig kommer fra vil samme sort chili bli mye sterkere enn her i Norge. Dette fordi den får mye mer sol og varme hele veksten sin, og dessuten dyrkes de jo også som fleråringe planter der nede :D

      Slett
  8. Kjøpt meg chili cayenetta plante. Kan kattene mine spise bladene på den?? Ikke giftig vel.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den skal ikke være giftig så vidt jeg vet. Så sant ikke planten er sprøytet fra produsenten. ;)

      Slett
  9. Hei Elisabeth! Flott info! Men kan du skrive litt om overvintring også? For jeg har skjønt at noen chilier blir større og bærer mere årene etter det første. Bl.annet min Bhut Jolokia.
    En annen ting er, at min mann smakte på Bhut Jolokia rå, og det gikk ganske greit, men når den ble varmebehandlet, ja da fikk pipen en annen lyd ,-) Blir noen chilier mere sterke under varmebehandligen?
    Du har flotte og informative blogger, alle sammen!
    Ha en fin helg:)
    Kathrine

    SvarSlett
  10. Ups! Da så jeg du hadde svart på overvintring i en kommentar over her. Fint:-)

    SvarSlett
  11. Hei, hvor stor avstand bør det være mellom hver chilli plante når jeg planter de ut i pallekarmer? Og hvor dypt bør de stå? Takknemlig for svar.

    SvarSlett
    Svar
    1. Plant de så dypt som de står i såpotten din, avstand mellom plantene bør være ca 30 cm. Og husk at chili ikke liker seg under 8 - 10 + grader på natterstid ;)
      Lykke til.

      Slett
    2. Plant de så dypt som de står i såpotten din, avstand mellom plantene bør være ca 30 cm. Og husk at chili ikke liker seg under 8 - 10 + grader på natterstid ;)
      Lykke til.

      Slett
  12. Hei!

    Takk for masse nyttig informasjon!
    Lurer på, siden du har mye erfaring med chiliplanter, om du kunne hjelpe meg med et spørsmål.
    Jeg sådde frø fra chili kjøpt i butikken tidligere i år. Planten har fått stå inne i stuevinduet hele tiden, da det ikke har vært noen knallsommer langt nord i Norge i år. Jeg har lært at all chili er grønn som utgangspunkt, og så skifter de eventuelt farge. På min plante begynte det å komme blomster midtsommers omtrent, og så ble det en del frukter som kom. De første fruktene var, og er fortsatt grønne, og ser nå ut til å ha nådd omtrent samme størrelse som frukten frøene kom fra. Men - i tillegg har det kommet nyere frukter på samme plante, som allerede fra starten var røde. De er mindre enn de første grønne fruktene, men altså knall røde. Vet du hvordan dette kan ha seg, eller har du hatt noen erfaring med dette?

    Vennlig hilsen
    Beathe B

    SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)