Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.tirsdag 13. august 2013

Asiatiske vårruller

Jeg elsker vårruller, og disse synes jeg er supergode. Oppskriften er stor, blir 30 – 40 store vårruller,så den kan godt halveres hvis du ikke ønsker å lage så mange. Jeg synes de smaker godt både varme og kalde.
 • 150 g risnudler (vermicelli)
 • 15 hvitløk
 • 10 ts ingefær , jeg bruker nok litt mere.
 • 15 korianderrøtter ( se an størrelsen på røttene, store røtter bruk mindre.
 • 15 vårløk av den små typen. Store vårløk, bruk ca 5-6
 • 1 kg kjøddeig, svin eller kylling
 • 750 g revet gulerot
 • 125 g korianderblader
 • 250 g agurk
 • 5 ss søt chilisaus
 • 10 ts fiskesaus
 • 5 ts brunt sukker
Risnudlene legges i bløt til de er myke, deretter lar man de dryppe godt av, og skjær de i kortere lengder.
Finhakk, hvitløk, ingefær, korianderrøtter, vårløk, koranderblader og agurk. Gulerøttene rives.
Hell olje i woken, stekepannen, og rørstek hvitløk, ingefær og korianderrøtter i 1-2 min. Deretter tilsetter du kjøttdeigen og rørstek dette godt i 2-3 min. Hakk kjøttdeigen opp så den ikke har for store klumper. Når kjøttet er lettbrunet har du i revet gulerot, korianderblader og finhakket agurk. Bland godt.
Deretter har du i i fiskesaus, chilisaus og brunt sukker. Alt blanders godt og settes til avkjøling.
Ta ut vårrullpapiret fra fryseren og legg de til tining. Det tar ca 30 – 45 min.
Når papiret er tint og massen er nogenlunde kald er tiden inne for å pakke vårrullene.
Legg 1 papir med snippen mot deg, legg ca 1-2 ss fyllmasse i midten på papiret og brett snippen over massen. Husk vann rundt alle kantene til liming. Brett deretter inn sidesnippene og tilslutt ruller du vårrullen godt sammen . Vårrullen skal være kompakt og fast. Husk vann til limingen, viktig!
Du kan godt rulle alle vårrullene før du starter med frityrkokingen og la de ligge klare på et bakepapir.
Fyll en passe stor kjele med olje. Jeg bruker en 5 l kjele med 3 l solsikkeolje. Oljen skal varmes til 180 grader, bruk termometer. Når oljen når riktig temperatur legger du i 2 – 4 vårruller (avhenger av størrelsen på kjelen) og frityrkok disse til de er lett brunet. Ca 2-3 min.
Pass hele tiden på temperaturen, og la den ikke overskride 200 grader. Viktig at man også har et lokk tilgjengelig i tilfelle oljen tar fyr.
Olje skal aldri slukkes med vann, kun kveles med lokk.
Server vårrullene med sweet chilisaus og evt plumsaus (fåes kjøpt i innvandrerbutikker) . Vårrullpapir får du også kjøpt i innvandrerbutikker.
Skikkelig fingermat og ikke minst skikkelig snaddermat!
V�rruller

2 kommentarer:

 1. Vårruller er supergodt, og disse høres veldig gode ut=) Håper du har det fint=) Vibeke

  SvarSlett

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)