Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.søndag 8. desember 2013

Berlinerkranser

Nok en av våre gamle tradisjonelle julekaker, som mange ennå baker til jul Småkaken har fått et rykte på seg for å kunne være vanskelig, men med en riktig oppskrift så går dette som en drøm, og kakene er supergode.
Denne oppskriften er fra en gammel kokebok, og har vært bakt hos oss igjennom mange år.
Slik er oppskriften:
  • 2 hardkokte egg
  • 2 rå eggeplommer (gjem på eggehvitene, du trenger de etterpå)
  • 120 g sukker
  • 250 g smør
  • 300 – 350 g hvetemel

  • Pynt: Eggehvite og perlesukker
Mos de hardkokte eggeplommene med gaffel og tilsett de rå plommene. Tilsett sukker og pisk blandingen til eggedosis. Bland inn vekselvis siktet hvetemel og mykt smør og rør dette forsiktig sammen. Elt deigen minst mulig.
Sett deigen kaldt en stund, men ikke så lenge at den blir hard og sprø. Jeg synes det holder med 1 –2 timer i kjøleskap. Trill deigen deretter ut til blyanttykke stenger, og del de i passe lengder, 12 – 14 cm er passe. Form pølsene til små kranser og legg de på stekebrettet.
Sett brettene kaldt igjen i 15 – 30 min, deretter pensler du kakene med eggehvite og strør over perlesukker.
Småkakene stekes på 180 grader i ca 10 min. De skal være lett gyllende og sprø når de er blitt kalde.
DSC_0019

Lykke til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)