Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.tirsdag 3. desember 2013

Karamelliserte mandler

Dette er noe de fleste av mine venner minner meg på hver jul, at de fortsatt ønsker seg mandler .
Oppskriften har jeg hatt i over 20 år, og det beste med disse er at de ikke er harde som brente mandler er (eller tannlegens drøm som man også kan kalle den typen)
Disse mandlene er svært vanedannende og overhode ikke særlig slankene, men du verden så gode de er, og lager man de bare til jul, så går det vel bra.
Slik er oppskriften:
  • 250 g mandler
  • 200 g sukker
  • 2 dl vann
  • 60 – 80 gram godt smør (viktig)
Putt sukker, mandler og vann i en stekepanne (helst en jernpanne som tåler det varme sukkeret.) Kok det på mellomsvak varme (det skal boble) til massen blir tykk og er i ferd med å bli grynete. Rør litt innimellom så du ser at det ikke svir seg, da har du itilfelle litt mye varme på.
Når masse har blitt grynete (det tar ca 5-10 min) da tilsettes ca 60-80 g godt smør, rører til det er smeltet godt inn. Det skal ikke stå så lenge at det blir mørkt og hardt, men taes når det har en fudge farge. Hell hele massen på et bakepapir. Det er som grynete fugde, lett å ta fra hverandre.
Ikke lag dobbel posjon i en panne, men lag den heller flere ganger. Har prøvd å doble den noen ganger på en kok, og det er ofte ikke vært noe heldig. Så nå lager jeg heller en og en posjon, men mange ganger.
DSC_0026
Lykke til.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)