Stor var derfor overraskelsen da jeg som voksen plutselig fikk disse kakene servert hos en venninne . Jeg hadde ikke smakt de på mange år, og ante ikke hva de egentlig het, annet enn Tante Lidden kaker. Så lykken var stor når hun fortalte at dette egentlig het Colakake, og ikke minst at hun ville dele oppskriften med meg. Så nå har Tante Lidden kake blitt et fast følge her i heimen hver eneste jul, og både små og store er begeistret for dem.
Det er muligens noen som lurer på hvorfor den heter Colakake, den inneholder jo lite coca cola.. Men dette er enkelt forklart. Kaken er egentlig svensk, og på svensk betyr cola nemlig karamell. Så på godt norsk skulle de muligens ha blitt navnet karamellkake.
Slik er oppskriften:
- 200 g smør
- 200 g sukker
- 300 g hvetemel
- 2 ss sirup
- 2 ts vaniljesukker
- 2 ts bakepulver.
Nå triller du tykke pølser, tykkelse som knackpølser (middagspølser) omtrent. Legg en hel pølselengde på et stekebrett og press deigpølsen ned med fingrene så den blir nesten flat. Deretter legger du neste pølse på brettet, husk litt avstand mellom pølsene. Det går ca 3 pølser på hvert stekebrett.
Stek kakene på 175 g i ca 8 – 11 min, kakene skal bli svakt gyllene. Ta deretter brettet ut og skråskjær pølsene til passe småkakebiter (se på bilde). Dette må gjøres når kakene er varme.
La kakene ligge flatt til de er avkjølt, de vil bli faste så fort de har blitt avkjølt.
Oppbevares i en kakeboks og nytes til det meste.
Nam, de hørtes gode ut!
SvarSlett