Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.



lørdag 7. desember 2013

Sirupsnipper

Dette er vel en av de virkelig gamle og gode julekakene, som de fleste av oss husker på kakefatet fra vår spede barndom. Jeg kan huske min pappa dyppe sine sirupsnipper i kaffe og spise de med stor velbehag. Det var liksom en voksen kaffekake for meg da jeg var liten.
Men sirupsnipper passer for liten og stor, og denne oppskriften har jeg fra en gammel kokebok om gamle norske baketradisjoner. Den boken blir alltid brukt til jul, og dette er en av de oppskriftene derifra som jeg synes er god å jobbe med og ikke minst nydelig på smak.
Oppskriften er slik:
  • 125 g smør
  • 125 g sukker
  • 125 g sirup
  • 1 egg
  • 1 eggeplomme
  • ca 350 g hvetemel
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 ts nellik
  • 1/2 malt ingefær
  • 2 ts malt pomeransskall
  • 1 ts hornsalt

  • Pynt 1/2 mandel i midten på hver kake

Varm opp sukker, smør og sirup så alt smelter, så avkjøler du dette til det er lunkent. Når den er passe på temperatur tilsetter du sammenpisket egg.
Bland sammen alle krydderene, hornsaltet og melet og sikt dette litt og litt inn i røren mens du rører alt sammen. Deigen skal være forholdsvis løs.
Sett den kjølig til neste dag.
Dagen etter elter du deigen smidig og kjevler den ut så tynt som du klarer. Skjær ut snippene ved hjelp av en linjal og en trinse. Har du ikke trinse kan du bruke en pizzarulle. Sett på en halv mandel i midten på hver kake (hvis du ønsker) og stek kakene på 175 grader i 5-8 min. La de ligge flatt til de er helt kalde, kakene lagres i en kakeboks.
DSC_0004
Lykke til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)